Visualisering

Lär dig visualisera

Vad innebär då det? Jo, på samma sätt som uttrycket ”vi blir vad vi äter” kan man säga att ”vi blir vad vi tänker”. Hur vi tänker och ser på oss själva blir alltså till slut verklighet. Det är därför många gånger lätt att vi hamnar i en ond och nedåtgående spiral när vi tänker negativt om oss själva och hur dåliga vi är. Det påverkar då vår självkänsla så att vi till slut verkligen tror att det är på det viset. Att tänka saker om oss själva är ett mycket kraftfullt verktyg i den personlighetsutveckling visualiserapersonliga utvecklingen. Men lika väl som vi kan hamna i en nedåtgående negativ spiral kan vi använda tankarna till att på ett positivt sätt utveckla oss själva och bli starkare. Det är ofta då vi använder begreppet visualisera. När vi visualiserar föreställer och fantiserar vi medvetet om oss själva och hur vi vill vara som personer. Att visualisera är ett mycket bra verktyg så att du på ett snabbare sätt kan bli den person du vill vara och därmed nå dina mål.

Det är ofta hur vi väljer att tolka olika situationer som skapar våra sinnesintryck och känslor och inte själva situationen i sig. Det är därför som en situation kan uppfattas på helt olika sätt beroende på hur vi ser världen just den dagen – genom ett positivt eller negativt filter. Tänk exempelvis om du en morgon vaknar och känner dig lättirriterad och att du meddetsamma känner att det kommer bli en dålig dag. Kollegan påpekar när du kommer till jobbet att du e rufsig i håret och undrar lite skämtsamt om du sovit i källaren. Eftersom du denna dag ser världen genom ett negativt filter blir du genast arg och kontrar med någon elak kommentar om kollegan. Om du istället vaknat på ditt vanliga vis och sett världen genom det positiva filtret hade du bara skrattat åt din kollega och hans ord och bjudit på dig själv. Detta är ett typexempel på hur vi kan uppfatta samma situation på helt olika sätt. Att det händer då och då att vi vaknar och känner att det inte blir en bra dag är inget konstigt. Men om vi däremot gör det dag efter dag och inte ser någon ljusning är det hög tid att reagera och då är positiv visualisering ett riktigt bra verktyg man kan använda sig av.

 

Tips för effektiv visualisering

Det är egentligen väldigt lätt att visualisera men för att uppnå full effekt finns det några saker som är väldigt bra att tänka på. Här har vi några tips på saker som är bra att känna till och tänka på när du startar.

 • tips personlighetsutvecklingSitt ostört – viktigt att du kan sitta helt ostört så du kan fokusera fullt ut på övningen.
 • Avslappning – du får en större effekt ju mer avslappnad du är. Börja därför alltid med ett par djupa andetag så du kan känna hur all stress försvinner tillsammans med utandningsluften.
 • Dig själv – spara inte på krutet om hur du ser på dig själv och den person du vill vara. Det blir kraftfullare ju mer detaljerad du är.
 • Dina sinnen – resultatet blir mycket bättre ju fler av dina sinnen du kopplar in. När du blundar och ser dig själv ska du också tänka, känna lukter och höra saker.
 • Vana – du ska helst visualisera varje dag för att din visualisering ska bli verklighet. Låt det därför bli en naturlig vana att du visualiserar positivt.

Så egentligen är det egentligen inga större svårigheter att börja med visualisering men kom ihåg tipsen så att du kan få stor effekt som möjligt av det.

Komma igång med visualisering

Med tipsen här ovan hur du kan visualisera på ett effektivt sätt är det sen dags att sätta igång. Det räcker som sagt inte med bara en gång utan det måste upprepas under en längre tid. Att få in det i sin vardag och göra det till en vana är det bästa sättet för att uppnå resultat. Att starta dagen med positiv visualisering varje morgon kan vara en otroligt kraftfullt och effektivt sätt att komma igång med dagen. Här är några exempel på saker du kan visualisera men det viktigaste är att du utgår från dina mål och drömmar och din önskan om vilken person du vill vara.

 • Att du klarar av en viss situation
 • Att du klarar av en redovisning eller prov
 • Att du är framgångsrik i skolan eller på jobbet
 • Att du är positiv och glad
 • Att din sömn är bra
 • Att din relation med vänner och familj är bra
 • Att ditt självförtroende är bra
 • Att du gör andra människor glada

Det är bara din egen fantasi som bestämmer vad du kan visualisera. Använd visualisering för att på ett snabbare och smidigare sätt bli den person du önskar vara.