Koncentration

personlighetsutveckling koncentrationKoncentration innebär att man riktar sin tankeverksamhet mot något speciellt och ibland kan man behöva öva på att kunna öka sin koncentration. Koncentrationsövning handlar till stor del om att öva upp sitt fokus så att det kan vara på topp vid en viss tidpunkt. Alltså att man lär sig fånga upp det betydelsefulla i en upplevelse och kan koppla bort övrigt brus. Det är inte en speciellt djup ansträngning utan ska istället vara en spontan och uppslukande upplevelse. Många människor saknar fokus och koncentration och när vi kommer till barn som saknar dessa förmågor är det lätt att många utgår från att det har koncentrationssvårigheter som till exempel ADHD eller ADD. Men naturligtvis är det inte i alla fall det är så. Det kan vara att man enbart misslyckas med att kunna fokusera eller koncentrera sig utan någon speciell anledning och detta gäller givetvis även vuxna människor. Men alla kan öva upp sig för att kunna fokusera bättre och få en bättre koncentrationsförmåga. Här är några saker du kan tänka på när du ska börja jobba med din koncentration. Casinofakturabetalning.se

 • Stretcha koncentrationen – öka tiden på det du gör. Genom att tänja på tiden på det du fokuserar på kan du öka din koncentration. Om du till exempel avser att sluta läsa en bok på en viss sida – läs några sidor till. Du kan genom att stretcha dina koncentrationsnivåer öka din förmåga att fokusera.
 • Fokusering på en sak – detta är den gyllene regeln! Fokusera bara på en sak i taget och absolut inte mer. För att du ska kunna få en bättre koncentration ska du hålla dig till att fokusera på endast den enda saken.
 • Klargöra målen – se till att du klargör dina delmål så ser du lättare vad du behöver fokusera på för att ta dig i mål.
 • Att inte skjuta upp – Om du har för vana att skjuta upp saker saknar du koncentration och fokus. Du behöver då sluta fundera och grubbla och se till att göra sakerna direkt istället.
 • Att isolera sig – lär dig njuta av avskildhet och isolering. För att kunna fokusera behövs lugn och ro och slippa bli distraherad av allt i sin omgivning. Arbeta på koncentrationen genom att stänga in dig själv.
 • Nu eller aldrig – utveckla en princip där du gör saker nu eller inte alls. Detta kommer att få din koncentration och ditt fokus att förbättras på ett naturligt sätt.
 • Att ta pauser – glöm inte ta regelbundna pauser i ditt arbete. Kroppen behöver få tillskott av energi som till exempel mellanmål eller en promenad för att orka hålla fokus under en längre tid.
 • Att sova ordentligt – nattsömnen är också väldigt viktig. Se till att du får sova tillräckligt många timmar per natt men ändå inte för många då det lätt kan störa den naturliga dygnsrytmen.
 • Att tänka på hälsan – viktigt att ta hand om sin kropp. Försök få in några pass träning i veckan och ät en varierad och nyttig kost på regelbundna tider.
 • Strukturera omgivningen – se till att du har bra ljus på din arbetsplats och att du även har ergonomiska arbetsverktyg så mycket som möjligt. Ha bara saker på skrivbordet som du verkligen behöver för att kunna arbeta.
 • Undvika distraktioner – avbryt inte din arbetsuppgift för att kolla till exempel mail, facebook och andra liknande små distraktioner.

En viktig grund för att kunna behålla sitt fokus och sin koncentration är att vara organiserad. Ett bra sätt är att använda sig av scheman och att-göra-listor. Att du kan behålla din koncentration under ditt arbete är en av nycklarna till framgång. Det tar tid att nå toppen av ditt fokus och din koncentration och vägen dit är säkert kantad med en del hinder. Men följer du ovanstående råd når du snart toppen och med tiden blir det lättare och lättare att behålla fokus och koncentration.