Avslappningsövningar

personlighetsutveckling avslappningsövningarAvslappningsövningar är något som ofta finns med i olika program och kurser i personlig utveckling. Detta eftersom man bevisat att det ökar vår förmåga att ta kontrollen över våra liv och att det är bra för hälsan. Det är när man lyssnar på sitt hjärta och sin kropp som man inser vad man vill och vem man egentligen är. Då får man också bättre fokus på sitt liv vilket leder till ökad produktivitet och kreativitet.

Avslappningsövningar är egentligen bra för alla människor. Då får man lugnat sin kropp och sitt sinne och återhämta sig med ny, frisk energi. Det finns en mängd olika avslappningsövningar, vissa pågår bara några minuter och vissa kräver att man ligger på en matta eller madrass då de är längre övningar. Ju mer man övar och ju duktigare man blir på att göra avslappningsövningar, ju lättare är det att få sinnesro när man behöver tänka klart och skarpt.

Fysiska avslappningsövningar

Oftast är det lättast att först och främst lära sig fysiska avslappningsövningar. De går i första hand ut på att man ska lära sig känna skillnad på spända och avslappnade muskler. I sådana övningar går man metodiskt och lugnt igenom alla kroppens delar så att man får känna hur det känns att vara helt avslappnad. Har man en god kontakt med sin kropp känner man också av de spänningar som lätt uppkommer av till exempel stress. Kan man känna av rent fysiskt att man är stressad kan man snabbare och enklare göra något åt det. Fysiska avslappningsövningar är något som många idrottsmän utövar i kombination med mental träning.

Ett typiskt exempel på detta är att vi spänner oss i nacken och över axlarna när vi är stressade. Detta märker man tydligare när man har börjat med fysiska avslappningsövningar. Det bidrar till att man kan bli mer uppmärksam på den stress man utsätter sig för och som faktiskt gör oss spända.

Mentala avslappningsövningar

De mentala avslappningsövningarna har en hel del gemensamt med de fysiska. Man kan känna vad som pågår inuti sin kropp och höra sina tankar mycket bättre då hela kroppen är avslappnad. När man gör mentala avslappningsövningar kan man bli mer medveten om nuet och även vända sina negativa tankar till positiva. Det ger vårt sinne en chans att lugna sig och släppa taget om sådant som inte är relevant.

Genom avslappningsövningarna kan man lära sig att fokusera på känslor och tankar och därmed ta kontroll över sitt liv. Även om problemen finns kvar ser man de på ett annat sätt vilket gör att de inte behöver leda till stress. När man har lärt sig göra mentala avslappningsövningar och upplever att man börjar bli stressad kan man också använda sig av den tekniken. Genom ett par minuters paus kan man få möjlighet att samla ihop sina tankar och få en snabb återhämtning så att man kan fatta kloka och vettiga beslut.

Hållning och andning

Andningen och kroppshållningen är också något som tillhör avslappningsövningar. Man lär sig hur den egna andningen fungerar och känner då också om man andas på ett ohälsosamt och stressat sätt. När man har lärt sig olika avslappningsövningar kan det ibland räcka med att man tar ett par djupa andetag för att inte bli uppstressad. Det handlar om att man ska kunna ta kontroll över sina känslor och sin kropp. Man kan alltså påverka hur man mentalt känner sig genom att jobba med sin andning.

Kroppshållningen är också något som ger oss en vink om hur vi egentligen känner oss. Om man sitter och stressar med en mängd olika telefonsamtal och projekt framför datorn en hel dag märker man förmodligen inte hur axlarna till slut sitter halvvägs upp till öronen. Tar man hjälp av avslappningsövningar kan man på bara någon minut hitta tillbaka till en bra kroppshållning som inger lugn både utåt och inåt.

Det har blivit betydligt vanligare att företagare ger sin anställda kurser i personlig utveckling och meditation där denna typ av övningar ingår. Detta eftersom man har insett att avslappningsövningar är viktiga i många sammanhang. Många företag kan välja att avbryta sin produktion under en kort tid för att ge sina anställda dessa få men bra redskap för möjligheten att kunna må bra inuti kroppen. Mår man bra orkar man oftast mer och blir även mer kreativa.